Väitös: Saharan eteläpuolinen Afrikka on uusi mobiiliverkkoinvestointien kohde

23.05.2018

Alan kansainvälisiä investointeja eivät kuitenkaan ohjaa pelkät taloudelliset tekijät, esittää Marcellinus Dike väitöskirjassaan.

Mobiiliviestintäala muodosti vuonna 2016 noin kahdeksan prosenttia (110 miljardia Yhdysvaltain dollaria) Saharan eteläpuolisen Afrikan BKT:sta. Merkittäviä summia saatiin lupa- ja sääntelymaksuista, taajuushuutokaupoista sekä verotuloista. Marcellinus Dike tutki väitöskirjassaan mobiiliviestintäalan nopeaa laajenemista ja mobiiliverkko-operaattorien välistä kilpailua 49:ssä Saharan eteläpuolisen Afrikan maassa.

”Mobiiliviestintäsektorilla on valtava vaikutus Saharan eteläpuolisen Afrikan talouteen. Alalla on yli 3,5 miljoonaa työpaikkaa, ja sen ansiosta alueen nopeasti kasvava väestö saa täysin uusia palveluja esimerkiksi koulutuksen, terveydenhuollon, rahoituksen ja rahansiirtojen aloilla”, Dike sanoo.

Kilpailun dynamiikka kehittyvillä markkinoilla

Diken ainutlaatuinen empiirinen aineisto osoittaa, miten eurooppalaiset, aasialaiset ja afrikkalaiset mobiiliverkko-operaattorit ovat tehostaneet toimiaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa mobiiliviestinnän alkuajoista, 1980-luvun lopusta, nykypäivään saakka. Maakohtaisella korruption tasolla ja siirtomaasuhteilla on merkittävä vaikutus siihen, miten mobiilioperaattorit tekevät investointeja alueellisilla markkinoilla.

”Aiemmissa tutkimuksissa taloudellisten syiden on oletettu ohjaavan kansainvälisiä investointeja, mutta tutkimukseni osoittaa, että institutionaaliset ja historialliset syyt ovat usein paljon tärkeämpiä”, Dike kertoo.  

Esimerkiksi Vodafone tekee investointeja Britannian entisiin siirtomaihin, kuten Nigeriaan ja Keniaan, Orange (France Télécom) keskittyy ranskankielisiin maihin, kuten Senegaliin ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan, kun taas Portugal Telecomilla (PT) on kannusteita investoida Angolaan ja Guinea-Bissauhun.

”Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden markkinoille tulee kuitenkin mobiilioperaattoreita myös muilta kehittyviltä markkinoilta, kuten Intiasta ja Yhdistyneistä arabiemiirikunnista. Tämä on kiinnostava uusi ilmiö. Lisäksi Afrikassa on vahvoja toimijoita, kuten nigerialainen GLO Mobile ja eteläafrikkalainen MTN, jotka ovat laajentaneet toimintaansa alueella yli kansallisten rajojen”, Dike kertoo.

Kilpailun osalta Dike havaitsi, että osa yrityksistä pyrkii samoille markkinoille kuin kilpailijansa. Toiset yritykset pyrkivät puolestaan välttämään tuloa sellaisille markkinoille, joilla kilpailijat jo toimivat.

Diken väitöskirja ”Cross-border Expansion and Competitive Interactions of Mobile Network Operators in Sub-Saharan Africa” tarkastetaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa 25. toukokuuta 2018.

Väitöskirja (aaltodoc.aalto.fi)


Lisätietoa
Marcellinus Dike
marcellinus.dike@aalto.fi
Puh. +358 50 911 2872