Lux Helsingistä Euroopan kestävin valotaidefestivaali vuoteen 2020 mennessä?

03.04.2018

Opiskelijaprojektin tuloksena syntyi kestävän kehityksen mittaustyökalu ja yhteistyöalusta.

Lux Helsinki, Ateneumin taidemuseo. Kuva: Lauri Rotko

Neljä Aalto-yliopiston opiskelijaa pilotoi tutkimus- ja suunnitteluhanketta, jonka tavoitteena on lisätä Lux Helsinki -valofestivaalin kestävää kehitystä. Opiskelijat Julia Renko (Aalto School of Business), Kelly Purcell (Aalto School of Engineering), Hsiao-Pei Liao ja Angela Hernandez (Aalto School of Arts and Design) kehittivät Helsingin kaupungin ja Helsinki Marketingin toimeksiannosta kestävyyden mittaustyökalua ja yhteistyöalustaa, jotka helpottavat tapahtuman kestävyyden parantamista jatkossa. Samalla he käsittelivät koko tapahtumateollisuuden kestävän kehityksen kysymyksiä.

Hanke toteutettiin Kauppakorkeakoulun Räätälöidyt yritysprojektit -moduulin avulla. Akateemisena ohjaajana toimi tutkijatohtori Jouni Juntunen ja projektia koordinoi projektiasiantuntija Tommi Vihervaara. Hanke antoi maisteriohjelman opiskelijoille tilaisuuden työskennellä todellisen asiakkaan kanssa ja konsultoida opintoihinsa liittyvää ongelmaa.

”Tämä oli kunnianhimoinen hanke. Tapahtumien ekologisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä ei ole saatavilla paljoa tutkimustietoa, valofestivaaleista puhumattakaan. Olen hyvin iloinen siitä, miten tämä monialainen opiskelijatiimi teki yhteistyötä, vertaili kansainvälisiä parhaita käytäntöjä ja loi puitteet, joissa huomioidaan kaikki kestävyyden pääkohdat. Tuloksilla on käytännön merkitystä organisaatioille, jotka suunnittelevat ja toteuttavat valotapahtumia”, Jouni Juntunen kertoo.

Kohti saumatonta yhteistyötä ja entistä parempaa kestävyyttä tapahtumien järjestämisessä

Opiskelijatiimi haastatteli sisäisiä ja ulkoisia sidosryhmiä ja vertaili Lux Helsinki -tapahtuman ja muiden eurooppalaisten valotaidefestivaalien kestävyysstandardeja. Alustavan kenttätyön jälkeen opiskelijat perehtyivät mittausjärjestelmiin, joita käytetään usein kestävyyden seurannassa ja auditoinnissa. Näiden tietojen avulla he kehittivät valotaidefestivaaleja varten räätälöidyn mittausjärjestelmän. Mittausjärjestelmästä kehitettiin prototyyppinä digitaalinen työkalu, joka helpottaa tapahtumien välistä yhteistyötä ja parantaa näin koko alan kestävyyttä.

Lisäksi tiimi kehitti yhteistyöalustan, jonka avulla kaikki sidosryhmät voivat työskennellä tehokkaasti yhdessä kohti lopullista tavoitetta eli sitä, että Lux Helsingistä tulee Euroopan kestävin valotaidefestivaali vuoteen 2020 mennessä. Tämä alusta toimii yhdessä mittausjärjestelmän kanssa, sillä mittausjärjestelmän avulla voidaan tunnistaa kehittämistä kaipaavat osa-alueet. Yhteistyöalusta tarjoaa tiekartan kyseisten ongelmien ratkaisemista varten.

Helsingin kaupunki on erittäin halukas jatkamaan Lux Helsingin kehittämistä

”Lux Helsingistä on tullut erittäin suosittu talviajan tapahtuma, ja tapahtuman järjestäjinä haluamme tarjota sekä vierailijoille että kaupunkilaisille aiempaa kestävämmän valotapahtuman kehittämällä Lux Helsinkiä järjestelmällisesti”, tapahtumatuottaja Susa Nokelainen Helsinki Marketingista sanoo.

Helsingin kaupungin kanslian yritysasiamies Päivi Piispan mukaan Aallon tiimin mittausjärjestelmä luo kattavat puitteet. Tämän digitaalisen työkalun avulla voimme seurata ja vertailla tapahtumien kestävyyttä.

”Suhtaudumme myös myönteisesti kestävyysaloitteisiin, kuten kestävyyden hackathon-tapahtumiin ja kilpailuihin sekä valoa ja innovointia koskeviin luentoihin, jotka ovat keskeinen osa Lux Helsinki -tapahtumaa. Yhteistyöalusta antaisi Lux Helsinki -tapahtumalle ja sen sidosryhmille mahdollisuuden kehittää kestävyyttä ihanteellisella tavalla. Lux Helsinki 2019 -festivaalia varten on suunnitteilla jo useita kestävyysaloitteita. Voimmekin innolla odottaa, että näemme Aallon opiskelijoiden työn tulokset käytännössä ja kaikkia tulevaisuuden tapahtumatuotantoja hyödyttävinä”, Päivi Piispa jatkaa.

Lue lisää:
Lux Helsinki

logot_lux.png